Теч от сифон

Теч от сифон е най-честата причина за теч при съседи или теч от таван. Сифоните се разделят на няколко основни групи-подови сифони и сифони за мивки, вани и душ кабини. Подовите сифони от своя страна се разделят на ъглови сифони, линейни сифони и точкови сифони (най-масово използваните подови сифони за баня и мокри помещения). Най-често протича сифона в банята

 Причината за поява на теч от сифон е спукване в резултат на изгниване, като ен са редки случайте на спукване причинено от наливане на химикали по сифони и канали, както и некачествен материали на сифоните. Много рядко се случва и теч от неправилно монтиран сифон. От казаното до тук виждаме че причините за пробив в сифоните са много.

Сифона протича с различен интензитет в зависимост от повредата, но характерно за теча от повреден сифон е протичането няколко минути след разливане на вода по пода на банята. Въпреки всичко за да се открие теч от сифон е необходима апаратура. Не всички течове от сифони са с голям дебит и с възможност за откриване на око.

 

Теча от сифон се открива и доказва с термографска апаратура

След откриване на теч от сифон идва ред на отстраняването на теча. За да отстраните теч от сифон е необходимо да се отворят няколко плочки от пода на помещението в зависимост от начина на подреждане на плочките и посоката на фугите. В повечето случай отварянето на 4 плочки от пода, около сифона е напълно достатъчно. След смяната на сифона, която трябва да бъде направена качествено и задължително подсигурена с лепене и проверка се поставят нови плочки, като се спазва фугата и наклона. При добър майстор ремонта е едва забележим или дори незабелижим.

Ние откриваме течове от сифон с термографска камера, като осигуряваме и ремонта по отстраняване на теча (смяна на сифона), както и вазтановяване на пода в банята. На снимката може да видите прояден сифон с изгнило дъно, което е причина за теч през общо 6 етажа и много междусъседско напрежение. На трите снимки се вижда откриването на теча от сифона, ремонта на сифона (смяна на сифон) и  възтановената баня след ремонта и смяната на сифона.

 

пробит сифон

Пробит сифон, теч от сифон открит с термокамера

теч от сифон на баня

На тази снимка се вижда смяната на сифона и поставянето на плочките.

ремонт на теч от сифон

Тук се вижда напълно завършената баня.